Profiel voorzitter raad van toezicht
Het SWV heeft bewust gekozen voor haar huidige governancestructuur met een raad van toezicht (RvT), een actief beleidsvormend en beleidsbepalend bestuur en een coördinatie. Het doel is om Passend Onderwijs dicht op het primaire proces te organiseren, met grote betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de schoolbesturen. Het is essentieel dat de beoogde voorzitter van de RvT deze constructie onderschrijft en mede mogelijk maakt.
De voorzitter speelt een cruciale rol in een professioneel functionerende raad van toezicht. Hij/zij moet in staat zijn om te sturen op rolbewustheid en rolvastheid binnen de RvT en in het overleg met bestuur en coördinatie. De voorzitter begrijpt dat toezicht houden op een netwerkorganisatie een wat andere toezichtsdynamiek met zich meebrengt dan een reguliere raad van toezicht.
Functieomschrijving
Organisatie
Met zeven schoolbesturen, bestaande uit 64 basisscholen, waarvan vier speciaal (basis)onderwijs bieden, zorgt het Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Zaanstreek voor passend onderwijs voor ongeveer 15.000 kinderen. De schoolbesturen implementeren passend – en steeds inclusiever – onderwijs op hun scholen en maken hier ook zelf beleid voor. Drie schoolbestuurders vormen het stichtingsbestuur van het samenwerkingsverband en vertegenwoordigen daarbij ook hun vier andere collega-schoolbestuurders. De missie van SWO PO Zaanstreek is:
“ieder kind moet kunnen meedoen”
Bij het Samenwerkingsverband zijn de volgende schoolbesturen aangesloten:
1. Stichting Agora – bijzonder primair onderwijs Zaanstreek
2. Stichting Zaan Primair – openbaar primair en (voortgezet) speciaal onderwijs Zaanstreek
3. Stichting Opspoor – primair openbaar onderwijs regio Waterland & Oostzaan
4. Vereniging Vrijescholen Ithaka (met de school De Vrije School Zaansteek)
5. Schoolvereniging voor onderwijs op grondslag van vrije persoonlijkheidsvorming de Werf
6. Stichting Interregionaal Onderwijs Zaanstad (met de school: De Horizon)
7. Stichting De Eigen Wijs (met de school De Eigen Wijs)
Toekomst en uitdagingen
In de Zaanstreek werken onderwijsprofessionals, schoolbestuurders, ketenpartners, kinderen en hun ouders samen aan thuisnabij, inclusiever onderwijs. Ze geloven dat ieder kind recht heeft op goed onderwijs en gelijke kansen verdient, zowel nu op school als later als burger in de samenleving. Ze bereiden ieder kind hier zo goed mogelijk op voor. Iedereen moet erbij horen, ongeacht achtergrond, intellect, financiële situatie, identiteit, gender of beperking. Dit bevordert gezondheid, zelfvertrouwen en binding tussen groepen, wat bijdraagt aan maatschappelijke samenhang en democratie.
De visie die hierbij aansluit luidt:
“inclusiever onderwijs draagt bij aan een inclusievere samenleving”
Waarom werken zij aan inclusiever onderwijs? Erbij horen is een van de belangrijkste sociale behoefte van de mens. De samenleving wordt rijker als ieders bijdrage telt en men sociaal, maatschappelijk en op de arbeidsmarkt kan meedoen. Dit meedoen leert men o.a. op school, in de eigen omgeving. Daar ontmoeten kinderen, die later de samenleving vormgeven, elkaar. Ze leren uitgaan van verschillen en ontdekken dat iedereen met eigen unieke kwaliteiten kan bijdragen aan activiteiten. Zo wordt insluiten de norm en hoopt SWO PO Zaanstreek dat de kinderen die nu naar school gaan, later zelf uitdragen dat iedereen erbij mag horen en gelijkwaardig kan meedoen, waardoor de samenleving inclusiever wordt.
Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag hebben alle kinderen recht op onderwijs met gelijke kansen, ongeacht hun beperkingen. Dit betekent dat sommige kinderen gespecialiseerd onderwijs nodig hebben, maar ook dan blijft de inzet gericht op inclusie en participatie.
Werken aan inclusiever onderwijs is een voortdurend proces dat tijd en aandacht vraagt. De schoolbesturen leren van en met elkaar hoe ze onderwijs passender kunnen maken, samen met partners in onderwijs, jeugdhulp, welzijn, sport, gemeente en zorg. Het doel is dat zoveel mogelijk kinderen regulier onderwijs volgen en dat er geen thuiszitters zijn. In de komende periode onderzoeken ze hoe deze ambities kunnen worden waargemaakt.
SWV PO Zaanstreek werkt vanuit een Ondersteuningsplan met vijf programmalijnen:
- Inclusiever denken en doen;
- Onderwijs passender maken;
- Samen leren, samen werken, samen scholen;
- Doelmatig organiseren, vrolijk verantwoorden;
- Doorgaande projecten en arrangementen.
Organisatiestructuur
Het samenwerkingsverband heeft geen mensen in dienst maar maakt uitsluitend gebruik
van personeel dat is aangesteld bij de besturen of personeel dat wordt ingehuurd. De verantwoordelijkgeid voor de dagelijkse gang van zaken is belegd bij twee coördinatoren
en de ambtelijk secretaris. De coördinatie bereidt plannen voor en ondersteunt schoolbesturen om die plannen uit te voeren. De coördinatie legt verantwoording af aan het bestuur en de raad van toezicht ziet toe op de besturing en het leiderschap vanuit het bestuur. Vanuit de medezeggenschap is de ondersteuningsplanraad ingericht en heeft het samenwerkingsverband een programmaraad.
Voor meer informatie zie ook https://swvpozaanstreek.nl/over-ons/
Taken en verantwoordelijkheden
De raad van toezicht houdt vanuit een maatschappelijk perspectief toezicht op het functioneren van het samenwerkingsverband. Dit omvat het realiseren van de wettelijk verplichte taken, zoals beleids- en planvorming (Ondersteuningsplan), verdeling en toewijzing van ondersteuningsmiddelen, een dekkend aanbod voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte, het realiseren van een passende plek voor deze leerlingen en het waarborgen van een ononderbroken ontwikkelingsproces voor de leerlingen. De raad van toezicht en het bestuur hebben een opbouwende, positieve en transparante relatie.
De raad van toezicht komt een nader te bepalen aantal vergaderingen per jaar bijeen. Zo vaak wanneer gewenst is voor het passend kunnen uitvoeren van de toezichthoudende rol. Tijdens deze bijeenkomsten hebben de leden de verantwoordelijkheid om toe te zien op:
• het (inhoudelijk) goed functioneren van het bestuur in relatie tot de coördinatie;
• investeren in een goed functionerend intern toezicht;
• houden van integraal toezicht op het beleid van en de algemene gang van zaken binnen het samenwerkingsverband;
• functioneren als klankbord voor het bestuur;
• goedkeuren van strategische of belangrijke besluiten van het bestuur waaronder: de begroting, de jaarrekening en het strategisch beleid;
• de strategie en de voornaamste risico’s verbonden aan het samenwerkingsverband en haar activiteiten;
• het eigen functioneren, het functioneren van het bestuur en de relatie tussen de raad van toezicht, het bestuur, de coördinatie en andere in- en externe belanghebbenden (zoals de OPR en de programmaraad).
De raad van toezicht oefent verder die taken en bevoegdheden uit die in de statuten zijn opgedragen en toegekend. Vanuit de juiste rol past hierbij ook oog hebben voor de relatie met onder andere de OPR.
De raad van toezicht streeft bij het vervullen van bovengenoemde functies in relatie tot het bestuur naar een passende balans tussen enerzijds een controlerende rol en anderzijds een meedenkende en samenwerkende (klankbord)rol. De raad van toezicht opereert vanuit een collectieve, integrale verantwoordelijkheid. De Code Goed Toezicht van VTOI/NVTK vormt de leidraad voor bestuur, toezicht en verantwoording binnen de stichting. Het profiel van de raad van toezicht moet leiden tot een driehoofdige samenstelling die:
- een spreiding van maatschappelijke achtergronden, deskundigheden en disciplines heeft, zoals financiële-, personele- en onderwijsexpertise;
- adequaat voorziet in de toezicht-, advies- en klankbordfunctie ten behoeve van het bestuur;
- voldoende bestuurlijke en maatschappelijke ervaring binnen de raad van toezicht heeft.
Profiel ideale kandidaat
In het algemeen profiel dient iedere toezichthouder zich te herkennen. De beoogde mix van voorzitter en leden raad van toezicht beschikken over academisch werk- en denkniveau, bestuurlijke ervaring en/of ervaring met specifieke expertisegebieden. Binnen het toezichthoudend team dienen zij brede visie en ervaring te hebben met betrekking tot de rol van het samenwerkingsverband in het bestuurlijk landschap, het (speciaal) primair onderwijs, de jeugdhulpverlening, en affiniteit met de regio waarin het samenwerkings-verband opereert. Daarnaast dienen de leden een open en betrokken houding te hebben, waarop zij aanspreekbaar zijn en zich reflectief opstellen.
Algemene kenmerken voor een lid raad van toezicht voor het samenwerkingsverband:
- affiniteit met Passend Onderwijs en problematiek van leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte;
- maatschappelijk actief of geweest in de laatste vier jaar in een relevante omgeving;
- in staat tot strategisch denken en richting geven;
- vanuit de ‘grote lijnen’ in het geheel van de raad zicht op financiële processen zoals begroting, financiële rapportage en jaarrekening;
- vanuit een constructieve dialoog/houding invullen van de toezichthoudende rol; adviseren en (kritisch) bevragen;
- gevoel voor de netwerkstructuur van dit samenwerkingsverband en het krachtenveld met diverse spelers (schoolbesturen, ondersteuningsplanraad, gemeenten, vervolgonderwijs, etc.);
- rolbesef en rolvastheid heeft (toezicht houden vanuit maatschappelijk perspectief);
- aanspreekbaar op eigen houding en gedrag en verantwoording willen afleggen;
- van de leden van de raad van toezicht wordt verwacht dat zij zich van nature houden aan de Code Goed Bestuur van de PO-Raad.
Specifiek profiel gevraagd voor de voorzitter:
- kandidaten beschikken over bestuurlijke en toezichthoudende ervaring in een relevante omgeving waaruit blijkt dat een kandidaat in staat is de rol van voorzitter op een passende manier in te vullen;
- kandidaten zijn zich bewust van de specifieke rol als regisseur van het toezichtproces in de governance van het samenwerkingsverband:
- in staat om vanuit de rol van voorzitter de principes van toezichtmodel, de zorgvuldigheid in procedures, (statutaire/reglementaire) afspraken en een zorgvuldige jaarkalender (inclusief jaarcyclus en agendering) te bewaken;
- verantwoordelijk voor het bewaken van evenwichtige belangenafweging en kwaliteit van besluitvorming;
- zorgdragen voor jaarlijkse zelfevaluatie van de raad van toezicht;
- kan inspireren, bemoedigen en stimuleren; heeft vanuit zijn/haar persoonlijkheid de vaardigheid te investeren in de dynamiek van de raad van toezicht en de leden onderling (zowel persoonlijk als professioneel);
- staat waar nodig boven de partijen om in verbinding tot afweging te komen;
- is een klankbord voor het bestuur;
- zorgt dat alle mensen en perspectieven goed aan bod komen;
- affiniteit en ervaring met (primair) passend onderwijs is hierbij een vereiste.
Procedure
Op basis van reacties en een eerste interessetoets wordt een longlist met kandidaten besproken met de selectiecommissie om te komen tot een selectie van kandidaten die worden uitgenodigd voor een eerste gespreksronde. De selectiecommissie draagt vanuit de gesprekken een kandidaat voor benoeming voor aan de raad van toezicht en het bestuur. Wanneer gespreksdata bekend zijn worden deze aan kandidaten beschikbaar gesteld.
Contact
Deze procedure wordt vanuit Holtrop Ravesloot uitgevoerd door de volgende personen.
Gerald Knol (partner)
gerald.knol@holtropravesloot.nl
Ayla Verhey (research consultant)
ayla.verhey@holtropravesloot.nl
Voor meer informatie over de procedure en het proces zijn Ayla Verhey of Gerald Knol bereikbaar via tel: 020-6470201.
Bij interesse ontvangen wij uw motivatie en cv graag uiterlijk 22 september 2024 via reacties@holtropravesloot.nl